Phelsuma grandis - Madagascar reuzendaggekko

Phelsuma grandis

Klik op de foto voor meer foto's

Nederlandse naam: Madagaskar reuzendaggekko
Engelse naam: Giant day gecko

Herkomst: Noordoost Madagaskar
Grootte: 25-30 cm cm
Levenswijze: boombewoner
Wetgeving (CITES): CITES B
Leeftijd: 15-20 jaar

Familie: Gekkonidae
Geslacht: Phelsuma
Soort: Phelsuma grandis

Algemeen

Vindplaats Phelsuma grandis

Phelsuma grandis behoort (met Phelsuma guentheri en Phelsuma standingi) tot de drie grootste soorten binnen het geslacht Phelsuma. Wanneer je een Phelsuma grandis aanschaft moet je er op letten (bij wildvang) dat er de bijbehorende CITES-papieren bij geleverd worden. Bij de aankoop van nakweek dieren is een overdrachtsverklaring voldoende. Hierop moeten de naam en het adres van zowel de koper als verkoper staan, maar ook het aantal dieren, de exacte soort en het geslacht. Tevens moet de overdrachtsdatum vermeld worden. CITES B (of Appendix II / CITES II) dieren en planten zijn soorten die mogelijk met uitsterven worden bedreigd. Deze dier- en plantensoorten mogen alleen worden uitgevoerd als er een CITES-vergunning voor is verleend.

Phelsuma grandis werd voor het eerst beschreven door GRAY in 1870 en werd Phelsuma madagascariensis grandis genoemd. Tegenwoordig spreekt men ook van Phelsuma grandis. Ze hebben een klein verspreidingsgebied, van het laagland nabij de kust van Noordoost Madagaskar en enkele eilanden in de buurt zoals Nosy Bé. Ze zijn daar vooral te vinden op gladde stammen van bomen en bananenplanten. Ook zijn aan te treffen op huizen.

Het is gekko met een groene basiskleur. De buik en keel zijn witachtig van kleur. Op de kop is een V-vormige rode vlek te zien. Op de rug kunnen rode / roze stippen of strepen voorkomen. Mannen worden rond de 25 cm groot en vrouwen iets kleiner, rond 23-24 cm. Phelsuma grandis heeft hechtlamellen aan de poten. Hierdoor kunnen ze tegen gladde oppervlakten aanklimmen.

Terrarium

Maten
Een koppel Phelsuma grandis heeft een terrarium nodig met de minimale afmetingen van 60 (L) x 40 (B) x 80 (H) cm. Het zijn grote gekko’s die ruimte nodig hebben. Maar ook hier geldt hoe groter, hoe beter.

Bodembedekking
Als bodembedekking gebruiken wij cocopeat. Dit is een losse potgrondsoort die vocht vasthoudt (goed voor de luchtvochtigheid) en waar planten het goed in doen. In feite is de bodembedekking voor de dieren weinig van belang omdat ze niet of nauwelijks op de grond komen.

Temperatuur
De temperatuur in het terrarium moet tussen 25°C en 30°C overdag zijn. ’s Nachts mag de temperatuur dalen tot 18°C – 20°C. Wij verwarmen het terrarium niet met extra lampen omdat de dieren op ons reptielenkamer staan waar het overdag rond de 25°C en 30°C is.

Verlichting
De enige verlichting waar wij gebruik van maken in het terrarium is een Exo Terra Repti Glo 5.0 UV-B lamp. Doordat Phelsuma grandis dagactief is, is er behoefte aan UV verlichting. Dit is nodig om bepaalde vitaminen en mineralen aan te maken in hun lichaam, zoals calcium en vitamine D3. Overdag krijgen de dieren 12 uur licht.

Inrichting
Wij hebben ons terrarium ingericht met een kurk achterwand en de zijwanden voor de helft bekleed met kurk. Bamboestokken van verschillende diktes zorgen voor voldoende klimmogelijkheden. Zorg voor zowel verticale als horizontale klimmogelijkheden. Vooral onder de lichtbron kunnen een aantal horizontale stokken geplaatst worden waar de gekko’s op kunnen liggen zonnen. Wij hebben een Sanseveria (vrouwentong) in het terrarium geplaatst waar de dieren dankbaar gebruik van maken. Tevens hebben we in een hoek van het terrarium een Philondendron scandens gezet. Deze klimplant doet het goed in terraria en krijgt mooie grote bladeren waar de gekko’s overheen kunnen klimmen. Ook Dracaena, Yucca en Bromelia zijn geschikt voor het terrarium van Phelsuma grandis.

Voedsel

Phelsuma grandis is voornamelijk een insecteneter. Drie keer per week geef je de dieren 3-4 voedseldieren die bepoederd zijn met een calcium- of vitaminepreparaat. Ook eten ze moriowormen, sprinkhanen, kakkerlakken en wasmotlarven. Twee keer per week krijgen de gekko’s van ons een fruitpapje zoals geprakte banaan, appel of aardbeien. Hier doorheen mixen we fijngemalen sepia. Hierdoor krijgen de dieren weer extra calcium binnen. Het is belangrijk de dieren niet teveel te voeren. Het kan namelijk gebeuren dat hierdoor zogenaamde knikstaarten ontstaan. De staart knikt over het lichaam heen wanneer ze met de kop naar beneden op een tak zitten. Een reden kan zijn dat de staart te massief is geworden door overdaad aan voedsel. De dieren lijken er zelf echter geen last van te hebben.

Het terrarium mag een aantal keren per dag gesproeid worden. Overdag is het belangrijk dat de luchtvochtigheid tussen 50%-60% ligt. Te vochtig is ook weer niet goed. Wanneer de luchtvochtigheid gedurende een lange periode te hoog is, kunnen er infecties aan de luchtwegen ontstaan. Wij sproeien het terrarium ’s ochtends en ’s avonds. De dieren maken hier gebruik van door te drinken. Ze likken het water van bladeren, takken en de ramen. Een goede luchtvochtigheid is tevens belangrijk voor de vervelling.

Wij geven ons voedseldieren ook groenten en fruit zodat ze als beter voedsel kunnen dienen. Doordat ze groente en fruit eten, krijgen ze vitaminen binnen zodat ook de gekko’s deze binnen krijgen.

Geslachtsonderscheid

Het geslachtsonderscheid is bij volwassen dieren niet moeilijk te zien. Bij zowel de man als de vrouw zijn de femorale poriën duidelijk te zien. Ze lopen over de onderkant van de dijen richting de cloaca. Bij mannetjes (figuur 1) zijn deze veel sterker ontwikkeld dan bij de vrouwen (figuur 2). Mannetjes zijn over het algemeen groter en hebben een grotere, hoekigere kop. De vrouwen hebben aan de beide zijkanten van de kop kalkzakken. Hierin wordt kalk opgeslagen dat nodig is voor de productie van de eieren.

Geslacht daggekko man.jpg

Figuur 1. Man

Geslacht daggekko vrouw.jpg

Figuur 2. Vrouw

Voortplanting

Phelsuma grandis is na 12 tot 18 maanden geslachtsrijp. Wij raden echter aan te wachten tot ze 18 maanden oud zijn voordat er gekweekt wordt. Een paring duurt enkele minuten, waarbij de man de vrouw in de nek bijt. De vrouw zal haar staart een eindje omhoog doen, waarna de man één van zijn hemipenes in de cloaca van het vrouwtje naar binnen brengt. Vaak zie je bij de vrouwen een bijtplek in de nek. Na ongeveer vier weken na de paring zal de vrouw twee eieren met een zachte schaal, die ze net zolang tussen haar poten houdt tot ze hard zijn, in het terrarium verstoppen. Wij broeden de eieren uit op een temperatuur van 28°C in een krekelbakje waar vochtig vermiculiet in zit. Bij deze temperatuur komen de eieren na 50-60 dagen uit. Ook in het terrarium kunnen de eieren uitkomen. Het probleem is echter dat de jongen voor voedsel kunnen worden aangezien door de ouders. Het is daarom beter ze uit het terrarium te halen. De jongen worden bij ons op dezelfde manier opgekweekt als de ouderdieren.

© 2010 GeRu Reptiles


Openen als PDF