Diplodactylus galeatus - Gehelmde gekko

Diplodactylus galeatus

Klik op de foto voor meer foto's

Nederlandse naam: Gehelmde gekko
Engelse naam: Helmeted gecko, Mesa gecko

Herkomst: Centraal Australië
Grootte: tot 8-8,5 cm
Levenswijze: Bodembewoner
Wetgeving (CITES): Geen
Leeftijd: 5-8 jaar

Familie: Diplodactylinae
Geslacht: Diplodactylus
Soort: Diplodactylus galeatus

Algemeen

Diplodactylus is een, binnen het geslacht Diplodactylus, grote robuuste gekko die een lengte kan bereiken van 8-8,5 cm waarbij de vrouwen iets forser gebouwd zijn dan de mannen. D. galeatus de grootste soort van het geslacht Diplodactylus.Vindplaats Diplodactylus galeatus Door hun unieke tekening zijn het prachtige diertjes om te zien en zijn ze in ons ogen de mooiste Diplodactylus die er zijn. Er is geen galeatus hetzelfde qua kleur en tekening.

D. galeatus werd voor het eerst beschreven door KLUGE in 1963. In de natuur worden ze gevonden in het zuidelijke deel van het Northern Territory en het noordelijk deel van South Australia (zie figuur 1).

D. galeatus kan prima klimmen. Je zal ze regelmatig aantreffen op stenen en stukken hout. Van andere kwekers hebben we gehoord dat ze ook tegen het glas opklimmen. Zelf hebben we dit nog niet meegemaakt. In gevangenschap worden ze ongeveer vijf tot acht jaar oud, waarbij opgemerkt moet worden dat ze over het algemeen drie tot vier productieve seizoenen hebben wanneer het gaat om eieren leggen.

Terrarium

Maten
Wij huisvesten ons dieren (1.2) in een terrarium van 50 (L) x 30 (B) x 30 (H) cm. Er zijn kwekers die de dieren als koppel huisvesten in terraria van 30 x 30 x 30 cm. Gezien het geringe formaat van de dieren zou dit voldoende moeten zijn, maar ook hier geldt, hoe groter, hoe beter.

Bodembedekking
Als bodembedekking kan gebruik worden gemaakt van speelzand en/of speciaal daarvoor bestemd terrariumzand.

Temperatuur
De temperatuur moet overdag tussen 25°C en 30°C zijn. 's Nachts mag het afkoelen tot 18°C tot 22°C.

Verlichting
D. galeatus behoeft geen UV verlichting. Het zijn nachtactieve dieren, waardoor ze in de natuur ook niet in de zon tevoorschijn komen. De verlichting overdag mag 10-12 uur aan staan.

Inrichting
Verder als basisinrichting een schuilgrot, een eilegbakje (tevens voor vervellen) gevuld met vochtig cocopeat met spaghnum en een drinkbakje. Je kan het terrarium naar smaak invullen met (nep)planten, hout etc.

Voedsel

D. galeatus is een insecteneter. Drie keer per week geef je de dieren 3-4 kleine krekels die bepoederd zijn met een calcium- of vitaminepreparaat.

Geslachtsonderscheid

Het geslachtsonderscheid bij D. galeatus is niet moeilijk te zien. Na ongeveer 6-7 maanden is duidelijk te zien wat een man of vrouw is. Bij de man zie je duidelijk twee "ballen" aan de basis van de staart. Hierin bevinden zich de hemipenes. De vrouw heeft deze nauwelijks of niet.

Voortplanting

Om de dieren tot voortplanting te krijgen, doen wij ons dieren in winterrust. Gedurende een periode van twee weken wordt de daglengte teruggebracht van 12 uren licht per dag tot 9 uren licht per dag. Daarna doen wij de lichten voor een periode van 6 weken uit. De dieren worden in deze periode niet gevoerd, maar wel eens per week met water besproeid. De temperatuur in deze periode zakt naar 18-20°C overdag en daalt in de nacht tot 14-15°C. Na zes weken gaan de lichten weer aan. We bouwen gedurende twee weken de daglengte weer op tot 12 uren licht per dag. Ook beginnen we langzaamaan weer te voeren. Doordat de terraria in een aparte reptielenkamer staan waar ook terraria staan waarbij de lichten niet uit gaan, zitten de dieren overdag niet in compleet donker.

Na deze periode zal de man weer toenadering zoeken bij de vrouw en zal, wanneer de vrouw er klaar voor is, een paring plaatsvinden.

Per keer worden twee eieren gelegd. Wij broeden de eieren uit op een temperatuur van 28°C in een krekelbakje waar vochtige vermiculiet in zit. Gedurende de incubatie maken wij de cocopeat zelden opnieuw vochtig. Bij deze temperatuur komen de eieren na 60 tot 70 dagen uit. De jongen worden bij ons op dezelfde manier opgekweekt als de ouderdieren.

© 2010 GeRu Reptiles


Openen als PDF